Blog

Pohyb a seniori
Rozhovor pre pravda.sk

Skvelú kondíciu môžeme mať na dosah aj vo vyššom veku. Bez ťažkých závaží, primerané veku a hlavne s mnohými benefitmi nielen pre fyzické, ale aj duševné zdravie. Aj také je cvičenie špeciálne určené seniorom, ktorému sa okrem iného venuje osobný tréner a výživový poradca Jozef Gmitro, známy z webu www.gmtraining.sk. Trénuje aj starších ľudí, ktorí sa v lete venujú záhrade a v zime posilňovni.

Desatoro pre správny výber osobného trénera

Prečo s pribúdajúcim vekom netreba zabúdať na cvičenie?
Kvôli kvalite života. Ohybnosť, obratnosť či dobrá kondícia sú veľmi dôležité schopnosti, aby človek dokázal byt sebestačný aj vo vysokom veku. Človek je taký starý, ako sa cíti. Pohyb prináša možnosť cítiť a vyzerať mladšie.

Čo spôsobuje u seniorov nečinnosť a nedostatok fyzickej aktivity?
Stagnáciu svalov, sily, či zvýšenú náchylnosť k nehodám a tým pádom aj k zraneniam. Zhoršenie kardiovaskulárneho systému a s tým pribúdajúce choroby čo vedie k častým návštevám lekárov, užívaniu liekov a hospitalizácii.

Dokáže cvičenie spomaliť proces starnutia?
S akými najčastejšími problémami za vami prichádzajú seniori v súvislosti so zlepšením pohyblivosti?

S akými najčastejšími problémami za vami prichádzajú seniori v súvislosti so zlepšením pohyblivosti?
Často k nám prídu na odporúčanie svojho lekára, že potrebujú zlepšiť kondíciu, znížiť hmotnosť a celkovo životosprávu. Sú aj takí, čo sa celý život udržiavali v dobrej kondícii, no vekom už nedokážu vykonávať športové aktivity ako beh, tenis či hokej, a tak sa rozhodli pre cvičenie pod vedením odborníka. Máme tiež klientov seniorov takzvaných záhradkárov, ktorí k nám prichádzajú len v zime a počas leta záhradkárčia.

Ako sa odlišuje cvičenie starších ľudí oproti klasickým silovým a iným cvičeniam mladších generácií ľudí?
V klasickom silovom tréningu u starších ľudí využívame ľahšie závažia a robíme viacej opakovaní ako u mladšej populácii. Cvičenia vykonávame pomalšie, precíznejšie a dôraz kladieme na správne dýchanie. Veľkú časť tréningu pri starších venujeme aj mobilite, stabilite či strečingu.

Na čo konkrétne sa zameriavate v rámci cvičebného plánu seniorov?
Cvičenie sa snažíme prispôsobiť zvládaniu bežných činnosti ako zdvíhanie predmetov, vstávanie z postele či zlepšovaniu jemnej motoriky. So seniormi cvičíme okrem ľahkých činiek s expandermi, overbalmi či trx. V rámci zlepšenia kardiovaskulárneho systému využívame stacionárne bicykle.

Aké základné benefity získavajú starší ľudia pri pravidelnom dodržiavaní cvičebného plánu?
Cvičenie samotné ma nespočetne veľa zdravotných benefitov, znižuje riziko pádov, zlepšuje pohyblivosť či pozitívne ovplyvňuje psychické zdravie. Cieľom každého človeka by malo byť dožiť sa vysokého veku v dobrej kondícii, sebestačnosti a pri zdravom rozume. Aj preto cvičenie, či pravidelný pohyb samotný by nás mali sprevádzať od ranného detstva až po kvalitne prežitú jeseň nášho života.