Blog

Desatoro pre správny výber osobného trénera

Pri prvých skúsenostiach s cvičením či posilňovaním zistíte, že fitness v sebe skrýva príliš veľa oblastí, v ktorých vyznať sa je ťažko. Každá rada sa zíde, no problémom je, že na internete je toho v tejto oblasti veľmi veľa a v konečnom dôsledku je človek dezinformovaný. Rada skúseného trénera vás však môže usmerniť tým správnym smerom.

Desatoro pre správny výber osobného trénera

Osobného trénera už nemožno brať ako luxusnú službu. Kedysi sa osobný tréner považoval ako niečo nedostupné. Teraz je situácia iná, na trhu existuje veľké množstvo trénerov v rôznych špecializáciách, kvalitách a cenových reláciách.
Vybrať si dobrého trénera vie byť náročné, predsa zverujete svoje vytúžene ciele a zdravie cudzej osobe. Preto, zvážte týchto desať kritérií pred samotným výberom.

1. Úvodná konzultácia a vstupná diagnostika
Každú spoluprácu by mal odštartovať spoločný rozhovor. Len ak sa vás tréner pýta, čo chcete dosiahnuť, môže stanoviť presný tréningový plán. Dôležité sú otázky o vašej športovej minulosti, pracovnej vyťaženosti, trávení voľného času ,či chode bežného dňa. Tak môže rozvrhnúť nielen cvičenie, ale i stravovanie. Pripravte sa na to, že otázky sa musia týkať aj vášho zdravotného stavu. Pri následnom zostavovaní tréningového plánu by vždy mali byť na prvom mieste výsledky vstupnej diagnostiky analýzy vášho tela, až potom vaše ciele.

2. Osobnosť trénera a komunikácia
Pri výbere trénera sa s ním porozprávajte a zistíte, či vám bude vyhovovať štýl komunikácie, aký momentálne daný tréner poskytuje. Ak nie ste spokojní s komunikáciou a osobnosťou trénera, tak je veľmi veľká pravdepodobnosť, že si sním nesadnete a nebudete s ním chcieť spolupracovať dlhodobo. Na každého platí niečo iné. Športovanie má vo vás vyvolávať radosť, nie strach. Ideálne je, ak si s trénerom sadnete aj povahovo. Aj ten najlepší tréner nebude dobrý, ak vám osobnostne nesadne. Príde vám váš tréner divný, príliš prísny, negatívny, necítite sa v jeho prítomnosti dobre? Zmeňte ho.

3. Vzdelanie, certifikáty a školenia
Dnes sú možnosti, že človek trochu zanietení pre cvičenie si spraví základný kurz fitnes trénera za dva víkendy a na sociálnych sieťach sa javí ako tréner s dlhoročnou praxou. Preto sa treba zaujímať aké má tréner získané vzdelanie, školenia či špecializácie. Vyštudovaná vysoká škola napríklad Fakulta športu v odbore fitnes môže byť plusom. Každý tréner by mal mať znalosti z anatómie, fyziológie, psychológie i z oblasti výživy. Okrem vzdelania si treba všímať aj či je tréner disciplinovaný a dodržiava termíny i plány, na ktorých ste sa dohodli.

4. Prax a výsledky
Dobrým trénerom sa nikto nestáva len získaním trénerského certifikátu alebo absolvovaním školy. To všetko je ale dobrým začiatkom. Čo ale určite potrebuje každý tréner, je získanie skúseností v praxi, čo môže trvať roky. Jeho životný štýl musí byť v súlade s tým, čo tvrdí a výsledky jeho klientov by mali byť ukážkovým príkladom jeho filozofie. Ak je to fitnes tréner možno je medzi jeho klientmi niekto, komu sa podarilo dosiahnuť vysnívané ciele a predsa pod jeho vedením ostáva aj naďalej. Ak je to kondičný tréner pre nejaký hokejový alebo futbalový klub, tak jeho výsledkom je to, ako hráči v zápasoch vládzu alebo ako im kondícia pri hre pomáha k čo najlepším výsledkom. Vďaka internetovým stránkam sa toho o nádejných tréneroch dozviete naozaj veľa. Určite môžete dať šancu aj začínajúcemu trénerovi, najlepšou reklamou budú jeho traja či štyria spokojní klienti.

5. Cena vs. hodnota
Cena je podmienená tromi bodmi: hodnota človeka, špecializácia, referencie. Závislá je aj od lokality, fitnescentra, pracovného pomeru trénera a samozrejme jeho kvalite. Ak pôjdeme na cenotvorbu podľa ekonomických parametrov resp. z pohľadu obchodu, platí: Cena je to – čo zaplatíš. Hodnota je to – čo dostaneš. Ak sú tieto dve veci v rovnováhe, váš výber je správny. Cena za trénerské služby sa môže líšiť priamo aj v jednom fitness centre. Zvážte si sumu, ktorú ste ochotní investovať za tréningy. Niekedy príliš nízka cena nehovorí nič o nekvalite tréningoch alebo príliš vysoká o istom úspechu. Existuje veľa veci, ktoré určujú štruktúru poplatkov, povesť, dostupnosť, priestory či náklady trénera na prenájom priestorov.

6. Špecializácia trénera
Tak ako v každej oblasti i osobní tréneri majú svoju špecializáciu. Ako potencionálny záujemca by ste sa mali zaujímať o to, či ste na správnej adrese. Každý máme iné požiadavky a ciele. Môže to byť túžba po lepšej postave, a preto chcete vedieť ako vyformovať postavu, prípadne ako schudnúť, ako pribrať alebo vedieť ako spevniť telo, ako sa stravovať, čo jesť, prípadne čo nejesť. Ak chcete súťažiť v silových športoch možno potrebujete vedieť ako rýchlo nabrať silu a tu môže nastať problém, keď by ste vyhľadali pomoc trénera orientovaného na vzhľad, ktorý nemusí mať skúsenosti s tým, ako to robia vzpieračský tréneri alebo priamo športovci, a preto vám ani nebude vedieť vhodne poradiť . Vždy sa preto zaujímajte o to, v čom je tréner, s ktorým plánujete spoluprácu najlepší a či sa to zhoduje s vaším cieľom a požiadavkami.

7. Referencie klientov
Pokiaľ ste našli trénera, ktorého vám nikto neodporučil, tak bolo by na mieste vypýtať si od trénera mená niekoľkých klientov, ktorí môžu dosvedčiť jeho kompetentnosť ako fitness profesionála. Mali by ste sa pýtať na ľudí približne v rovnakom veku a pohlavia s približne podobnými cieľmi ako máte vy. Tým si zabezpečíte, že budete vedieť presnejšie posúdiť trénerovu kompetentnosť. Skoro všetci tréneri majú vytvorenú internetovú stránku alebo profil na sociálnych sieťach na ktorom by mali mať zverejnené recenzie klientov. Čím viac referencií tým väčšia pravdepodobnosť kvality trénera.

Desatoro pre správny výber osobného trénera

8. Oblasť výživy
Väčšina klientov očakáva od osobného trénera, že bude zároveň odborníkom aj vo svete výživy. Najkvalitnejší tréneri sa venujú hlavne pohybu a stravovanie klientov nechávajú na výživových poradcov. Z toho vyplýva že tréneri, ktorý sa nešpecializujú na výživu sú zlí ale práve naopak, tým, že sa venujú len pohybu, dokážu obsiahnuť väčší záber poznatkov. Každý tréner by mal mať základné znalosti ohľadom výživy a o to viac, ak je vaším cieľom vzhľad či zlepšenie zdravotného stavu. Prínosom pre rýchlejšie dosiahnutie vašich cieľov je nájsť odborníka na pohyb a zároveň aj na výživu, no je potrebné hľadať medzi trénermi s kvalitným vzdelaním a dlhodobou praxou.

9. Akej skupine trénerov sa radšej vyhnúť?
Prvá skupina sú tréneri, ktorí sú zlí pre všetkých. To sú väčšinou osoby, ktoré si urobili kurz inštruktora fitness v nejakej pochybnej trénerskej škole, o cvičenie sa nijako nezaujímajú a s ľuďmi cvičia to, čo ich práve napadne. Druhou skupinou sú tréneri, ktorí nie sú vhodní len pre vás, zatiaľ čo pre niekoho iného môžu byť skvelou voľbou. To je väčšinou prípad, kedy si s trénerom nesadnete buď osobnostne, alebo vám nesedí štýl jeho tréningu. Treťou skupinou sú tréneri zahľadení do seba. Ich hlavným cieľom je vyzerať stále skvelé, no váš cieľ ho veľmi netrápi. Trénerov zahľadených do seba spoznáte jednoducho podľa ich sociálnych sietí, na ktorých zverejňujú príspevky zväčša len o sebe. Preto je lepšie zvoliť si fitnes trénera, ktorý na svojich sociálnych sieťach uprednostňuje príspevky klientov a ich dosiahnuté výsledky.

10. Atmosféra fitness centra
Nepriamo rozhodujúcim faktorom vo výbere osobného trénera môže byť aj prostredie fitka, v ktorom pôsobí. Niekto pri cvičení ocení veľké fitness centrum s hlasnou hudbou, niekomu sa bude páčiť pravý opak menšieho fitnes klubu s prijemnou rodinnou atmosférou. Práve preto náš tím pôsobí vo viacerých fitkách s rozdielnym prostredím. O možnosti ponuke väčšieho fitnes centra či menšieho fitnes klubu si môžete prečítať na stránke: Kde trénujeme.